Kategórie
 
 
 
 
 
 

Viete že kvalitným riadením vzduchu viete ušetriť až 40% elektrickej energie?

Stlačený vzduch je považovaný za štvrtú energiu a využíva ho takmer každá priemyselná prevádzka od malých dielni až po jadrové elektrárne. Výroba stlačeného vzduchu je však nákladná a preto je dôležité aby každá prevádzka bola nastavená tak, aby optimalizovala celkovú charakteristiku výrobného systému.

Bilancia prevádzkových nákladov

Kľúčovým problémom v automatizovanej výrobe je bilancia prevádzkových nákladov. Každá automatizovaná prevádzka využíva inú formu nosnej energie. Ak je touto energiou stlačený vzduch, potom je dôležité analyzovať veľkosť spotreby stlačeného vzduchu a spôsob nakladania s ním. Presne to je hlavným dôvodom prečo musí v automatizovanej prevádzke prebiehať pravidelný a odborný energetický audit.

Stlačený vzduch patrí k najčastejšie používaným zdrojom energie v priemysle a obchode. Vstupné náklady na výrobu stlačeného vzduchu v porovnaní s inými energiami predražujú prevádzku pneumatických mechanizmov. Dôležité však je, že existuje spôsob ako dosiahnuť úspory. V prvom rade je nevyhnutné aby prevádzka spĺňala základné podmienky.

Podmienky pri projekte rozvodov stlačeného vzduchu

  • OPTIMALIZÁCIA vnútorný priemer potrubí (svetlosť) sa musí optimalizovať a to s prihliadnutím na aplikačné potreby prietoku
  • TESNOSŤ spoje musia byť absolútne tesné
  • UDRŽIAVANIE tlak vzduchu v obvode je nutné udržiavať na úrovni nevyhnutnej pre prevádzku
  • UMIESTNENIE armatúry v rozvode by mali byť lokalizované tak, aby bola možná ľahká údržba (výmena, opravy, kontrola únikov)

Dôležitou je kontrola tesnosti spojov. Najskôr prebieha kontrola hneď pri prvom natlakovaní systému ešte pred spustením mechanizmov a bez spotreby vzduchu. Po tejto kontrole dojde k pretesneniu zistených únikov. V prípade, že tesnosť rozvodov je vyhovujúca tak sa test zopakuje po napr. uplynutí jedného mesiaca znova. Takýto proces je však časovo náročný a vyžaduje si istú mieru skúsenosti.

Zníženie nákladov vďaka odbornému auditu

Mnohokrát ide o triviálne chyby, ktoré vzniknú pri neodbornom zásahu. Tieto chyby sa dajú zaznamenať pri vykonávaní auditu spotreby. Stlačeným vzduchom sa často plytvá kvôli používaniu privysokého tlaku v celkom obvode kvôli jednému pohonu, ktorý tento tlak potrebuje. Táto situácia sa dá vyriešiť použitím vhodného multiplikátora a úpravou štandardného prevádzkového tlaku na požadovanú úroveň a to tesne pre riadicim ventilom konkrétneho pohonu. Vyhľadávaním a riešením problémových miest v obvodoch možno zabezpečiť účinnú racionalizáciu nákladov a tým znížiť dlhodobé prevádzkové náklady automatizovaných liniek.

 

Kvalitným riadením vzduchu ušetríte nielen elektrickú energiu, prevádzkové náklady ale súčasne aj znížite emisie v ovzduší našej planéty.

Zabezpečíme odborný audit aj vo vašej prevádzke. Neváhajte nás kontaktovať. 

https://www.tpg.sk/

 

Zdroj: Ing. TULEJA.P, PhD., Ing. ŠIDLOVSKÁ Ľ., Stratégia šetrenia energie v automatizovaných prevádzkach využívajúcich stlačený vzduch, Transfer inovácií 30/2014

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia